Copyright 2016 © Annemiek van den Heuvel. Zie Contact voor Disclaimer
Webmaster: D. J. Vredeveld. Alle rechten voorbehouden.
Milarepa
Milarepa is een echte historische figuur uit het Tibetaans boeddhisme. Milarepa werd geboren in het dorp Kya, Ngatsa in Tibet. Zijn naam was toen Mila Thöpaga wat betekent “aangenaam om te horen”. Hij werd geboren in een rijke familie. Toen hij jong was overleed zijn vader. Zijn oom en tante namen bezit van het fortuin van de familie. Na enige jaren slecht te zijn behandeld. Door zijn oom en tante vroeg zijn moeder aan Milarepa om het ouderlijk huis te verlaten en om tovenarij te gaan leren. Milarepa ging in de leer bij een zwarte Magiër. Nadat hij uitgeleerd was ging hij terug naar het drop om wraak te nemen. Tijdens een feest dat zijn oom en tante gaven te ere van de bruiloft van zijn neef nam Milarepa wraak door het huis in te laten storten. Volgens de overlevering gingen er 35 mensen dood en overleefden zijn om en tante het drama.
Via zijn moeder hoorde Milarepa dat zijn oom en tante boos waren. Milarepa stuurde vervolgens een hagelstorm die de oogst vernietigde.
Milarepa hoorde van de gevolgen en besefte dat wraak nemen niet de juiste oplossing was en eigenlijk alleen maar de zaken erger maakten. Hij ging vervolgens op zoek naar iemand die hem kom leren om toch resultaten te kunnen boeken. Hij had gehoord van Marpa, de vertaler (een van de allereerste boedhdistische lerearen in Tibet) en ging op zoek naar Marpa.
Marpa wilde Milarepa niet in de leer nemen omdat hij nog niet klaar was om te lessen te krijgen. Als test moest Milarepa een huis bouwen, een mooi rond huis. Dat bouwde Milarepa, echter Marpa vond het huis maar niets. Milarepa moest het huis afbreken en een huis in de vorm van een driehoek bouwen. Milarepa volgde zjijn opdracht, brak het ronde huis af, bouwde een driekhoekig huis. En ook nu was Marpa niet tevreden. Hij verzocht Milarepa om het huis af te breken en een huis te bouwen in de vorm van een halve cirkel. Milarepa bouwde dit huis. Echter ook dit huis werd afgekeurd door Marpa.
Marpa weigerde nog steeds om Milarepa te onderwijzen. Milarepa ging naar Marpa’s vrouw om hulp te vragen. Zij schreef een vervalste brief naar een andere leraar, daar begon Milarepa me de lessen. Al gauw biechtte Milarepa op dat hij een brief had laten vervalsen om les te kunnen krijgen.
De leraar stuurde Milarepa terug naar Marpa met de mededeling dat Marpa al was begonnen met lesgeven aan Milarepa en dat Milarepa terug moest gaan naar Marpa. Het feit dat Milarepa allerlei bouwsels moest maken en afbreken waren namelijk de eerste lessen van Marpa, terwijl Milarepa dat niet door had.
Toen Milarepa terug bij Marpa was, was Marpa eindelijk bereid om Milarepa officieel les te geven,. Milarepa werd keer op keer op de proef gesteld. Milarepa werd nooit meer kwaad en deed uiteindelijk toch het goede ondanks de slechte behandeling die hij had ontvangen van anderen.
Milarepa bereikte verlichting na 12 jaar studie. Er wordt zelfs gezegd dat hij de eerste persoon was die dat in een mensenleven heeft bereikt. Na zijn verlichting kreeg hij de naam Milarepa. Op zijn 45ste jaar begon Milarepa te mediteren in de grot van Drakar Taso. Tijdens de meditatie nam hij geen tijd om te bewegen en tijd om eten te klaar te maken. Als hij honger had at hij de (brand)netels om hem heen, vandaar ook zijn groene kleur. Een toevallig passerende jager zag Milarepa. Hij had in eerste instantie medelijden met hem omdat Milarepa zonder bescherming op de koude grond zat. De jager gaf Milarepa een aantal huiden om op te zitten. Tijdens het gesprek raakte de jager geinteresseerd in wat Milarepa vertelde. De jager werd vervolgens de eerste vervolging van Milarepa.
Olieverf
Formaat: 1m bij 1m20
Huiden op het schilderij geschilderdd door Tashi Norbu
Rest van het schilderij: Annemiek van den Heuvel
Privebezit